Düzce Üniversitesi radyosu Radyo Düet’te yayınlanan Hayatın Renkleri programına bu hafta Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Araştırma veUygulamaMerkezi (DÜBAM) Müdürü Öğr. Gör. Dilek Demirezen konuk oldu.
94.5 frekansından yayın yapan ve Düzce Üniversitesi İletişim ve Tanıtım Koordinatörü Öğr. Gör. Duygu Özdemir Cömert’in sunduğu programda, “Teknolojiye Güvenli Bağlanmak Mümkün mü?” konusu konuşuldu.
İlk olarak DÜBAM’ın faaliyetlerinden söz eden Öğr. Gör. Dilek Demirezen, ülkemizde dördüncü olarak kurulan Merkezin, tek elden ve etkin bir şekilde bağımlılıkla ilgili birçok çalışma yürüttüğünü ifade etti. Bağımlılığı; kullanılan maddenin veya yapılan eylemin kontrolünü kaybetme, onsuz hayatı sürdürememe şeklinde tanımlayan Dilek Demirezen, bağımlılığın maddesel ve olgusal olmak üzere iki temel türü olduğunu belirtti. Olgusal bağımlılıklara ise internet, alışveriş, oyun ve kripto bağımlılıklarını örnek gösterdi.
Bağımlılığın bir irade hastalığı değil, kronik bir beyin hastalığı şeklinde nitelendiren Demirezen, teknoloji bağımlılığında ise kolay, ucuz ve ulaşılabilir özelliklerinden dolayı teknolojiyi durduramamanın söz konusu olduğunu dile getirdi. Amaca yönelik kullanımdan sonra teknoloji bağımlılığının başladığını söyleyen Öğr. Gör. Dilek Demirezen, teknoloji kullanımının teknoloji bağımlılığına dönüşmemesi için toplumsal bilinç gerektiğine vurgu yaptı.
Teknoloji bağımlılığının; bel ve boyun fıtığı, göz problemleri, obezite, yeteri kadar beslenememe ve uykusuzluk gibi birçok soruna neden olduğuna dikkat çeken Demirezen, ergenlik döneminde fazla olan bu bağımlılığın, 18-24 yaş sonrası dönemde de azımsanmayacak boyutta olduğunu sözlerine ekledi.
0-24 yaş arası çocukları teknolojiyle hiç buluşturmamayı önerdiklerini dillendiren Dilek Demirezen, sonrasında ise az az ve periyotlar halinde kullanımı tavsiye ettiklerini belirterek teknoloji kullanımında kontrollü ve sınırlı olmanın altını çizdi.
TÜM KATEGORİLER